torsdag 20 januari 2011

Rågbullar med morötter

Här kommer receptet. Recept kommer från Bleckenstad gård utanför Mjölby. En av Östergötlands bästa kockar Johann Weber, som alldeles för tidigt gick ur tiden, gjorde en kokbok som heter Maten i Östergötland och det är där jag hittat receptet.

Här är en länk till gårdsbutiken som finns vid Bleckenstad gård. Gör ett besök om ni har vägarna förbi!!

Ca 30 bullar
50 g jäst
50 g margarin
5 dl mjölk
1/2 dl sirap
2 tsk salt
2 tsk fänkål
2 tsk anis
10-12 dl rågsikt
1/2 liter rivna morötter

Smält margarinet, tillsätt mjölken och värm degspadet till ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt degspadet, sirap, salt, kryddor och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och blanda allra sist i de rivna morötterna. (degen blir kladdig)
Låt jästa 40 min övertäckt med en kökshandduk. Dela degen i ca 30 bitar och forma dem till små bullar. Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåt och låt dem jäsa ytterligare ca 35 min. Grädda i ugn i 250 grader i ca 10 min. Ta ut och pensla med varmt vatten med lite sirap i.

Mycket goda med Boxholms gräddost på. Går utmärkt att frysa!!!

Om ni vill prova så kommer också en morotssoppa från samma gård. Den är helt underbar!!!

Morotssoppa

4 stora morötter
1/2 rotselleri
1 gul lök
1 msk margarin
1 liter grönsaksbuljong
1-2 dl grädde eller creme fraiche
1 flaska Vichyvatten
Salt och peppar

Skala morötter, lök och rotselleri och riv allt grovs på rivjärn. Fräs det i margarin i gryta och häll sedan på buljongen. Låt koka till grönsakerna känns riktigt mjuka.
Mixa sedan soppan i mixer eller kör den en stund i matberedaren. Låg den koka upp igen, tillsätt grädde eller creme fraiche och avsluta med Vichyvattnet. Som garnering kan du ha lite grönsaksstrimlor och hackad persilja.

Lycka till!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar